Sov bättre med hjälp av ett tyngdtäcke!

En bild på en tjej som sover med tyngdtäcke

Tyngdtäcke finns i en mängd olika material och vikter och innehåller en mängd olika ämnen som kedjor, stålringar, kulor, glaspärlor, sand och silikonpellets, som alla finns i olika material och vikter.

De många typerna av innehåll handlar mest om hur du känner trycket på din hud, medan materialet (tyget) påverkar hur heta eller kalla filtarna ska sova under.

Kylande tyngdtäcken


En täcke av polyester eller andra syntetfibrer andas inte lika bra som en täcke av naturliga fibrer eftersom de inte gör det möjligt för huden att andas lika bra. Det orsakar ofta en svettig och mycket obehaglig känsla.

Om du ofta har svårt att känna dig överhettad när du sover eller helt enkelt gillar en svalare filt eller ett sovrum, kan det vara en bra idé att investera i ett kylande eller svalt täcke. De vanligaste är filtar av bomull, men om du gillar en svalare filt, bör du välja en viktad bambu filt som absorberar och överför fukt från kroppen och kroppsdelar.

Bambu har förmågan att överföra fukt tre till fyra gånger snabbare än bomull. Ett annat alternativ är filtar av sandkristaller, som skapar kyla och hjälper till att hålla temperaturen nere.

Varma tyngdtäcken


Letar du efter en bekväm filt som också är varm? Om du är benägen att vara kall på natten bör du investera i en varm och tjock filt. I allmänhet är lätta filtar trevliga, men om du blir för kall kan du lägga till en extra filt ovanpå för att hålla dig varm.

Viktfiltar med kedjor, å andra sidan, bör undvikas eftersom de är kallare än andra typer. Quilts prydda med glaspärlor, till exempel, kan vara mer lämpliga för dig. Det är möjligt att en fiberdukstäcke kommer att vara mer effektiv för att hålla dig varm.

Kedjetäcken

Kedjetäcken


På grund av den begränsade isolerande förmågan hos kedjetäcket klassificeras dessa filtar som svala filtar i USA. Detta beror mest på att kedjorna är gjorda av metall, som inte värms upp när de utsätts för kroppsvärme och förblir så kalla. Kedjorna är smidiga och ger en omslutande känsla när de lindas runt kroppen.

Många av dessa typer av täcken har kedjorna på endast ena sidan, så att du kan välja om du vill att kedjesidan eller den vadderade sidan ska vara den sida som vetter mot kroppen. Vad du föredrar är helt upp till dig.

Täcken med glaspärlor


Filtar med glaspärlor har fickor där pärlorna sys i, så att vikten kan fördelas jämnare över kroppen än vad det skulle vara om pärlorna var spända på kedjor. Viktfiltar som dessa är idealiska för kvinnor som väntar barn och vill att vikten ska fördelas lika över hela kroppen.

Det är också lämpligt för personer som gillar ett täcke som verkar vara lättare i vikt – trots att det inte är det. Vissa användare tycker att det är enklare att använda på grund av tekniken som har fack för pärlor, trots att vikten är densamma som kedjetäcken.

Sandkristaller / sand / sandkristaller


Som ett resultat av hur sandkristaller följer kroppens kurvor är det det mest anpassade materialet. Storleken på fickorna i täcket kan variera beroende på hur täcket sätts ihop och hur fickorna är konstruerade.

Sand är ofta en cool substans som hjälper dig att sova bekvämt utan att behöva oroa dig för överhettning. När du kombinerar sand med bambu får du en filt som passar både sommar och vinter.

Vilka är fördelarna med att använda ett tyngdtäcke?


Enligt användarnas uppfattning har viktfiltar ett antal fördelar. Dessa, å andra sidan, backas inte alltid upp av medicinska eller kliniska bevis.

Detta innebär dock inte nödvändigtvis att det är en bluff, utan snarare att det handlar mer om läsarens upplevelse. Enligt forskningen hjälper vikten och trycket på huden att aktivera må-bra-hormoner, och många som använder filtarna rapporterar att de har nytta av vikten och trycket.

Nedan följer några av de fördelar som användare av viktfiltar har uppgett att de har upplevt:

 • Efter att ha legat under en tyngdpunktsfilt i några timmar kan du uppleva en allmän känsla av lugn som varar i många timmar.
 • När det tas dagligen kan det bidra till att minska den totala ångesten.
 • Förbättringar i känslan av säkerhet och avkoppling
 • Sociala kontakter och kommunikation har förbättrats.
 • Förbättrad sömn.
 • Att sova blir bekvämare.
 • Sextiotre procent rapporterar mindre ångest.
 • Förbättrad koncentration.
 • Vissa tyger har visat sig minska överkänslighet mot beröring eller obehag som orsakas av kläder.
 • Minskad ångest och en bättre nattsömn är resultatet.
 • Det är fördelaktigt vid behandling av ADHD och ADD.

Vilka element bör du ta hänsyn till när du väljer en vikt


Viktiga filtar har blivit alltmer populära när människor blir mer medvetna om fördelarna med att använda dem. Som ett resultat gör allt fler individer flytten från lätta till tunga filtar. Kom dock ihåg att du kommer att vilja ha minst en veckas tillvänjning innan du kan avgöra om det är effektivt för dig eller inte.

Så ge inte upp om det inte fungerar direkt. Viktfiltar har däremot visat sig vara fördelaktiga vid behandling av sömnstörningar genom en växande mängd data och studier. Ibland används viktfiltar som terapimetod för sömnstörningar, antingen som ett alternativ till eller som ett komplement till medicin.

Köper du ett tyngdtäcke för att du är orolig eller nervös?

Närhelst du står inför ett stressigt scenario på jobbet, kör i en storm eller någon liknande stressande händelse, är det sympatiska nervsystemet (SNS) ansvarigt för att slå larm och varna resten av kroppen.

När det fungerar korrekt är det en fördelaktig mekanism eftersom det ökar vår uppmärksamhetsnivå. Det är bara när systemet inte fungerar bra eller när du utsätts för långvarig stress som det påverkar hur vi känner.

När sociala medier har en långsiktig effekt på dig kan du uppleva känslor av ångest, trötthet och irritabilitet. Stress kan försämra din sömnförmåga och kan också ha en negativ inverkan på matsmältningssystemet. Alternativt kan du

om att uppleva ångest, känna sig nervös och att uppleva andra svårigheter som påverkar din livskvalitet negativt.

Viktfiltar, som aktiverar det parasympatiska nervsystemet (PSNS) genom filtens vikt, kan vara till nytta för barn med en mängd olika sjukdomar, liksom för dem som lider av ångest eller har svårt att sova på grund av deras tillstånd.

För dig som lider av ångest eller andra stressrelaterade symtom kan en viktfilt vara till stor hjälp för att lindra de känslor du upplever. Du bör dock komma ihåg att en filt inte är en medicin, och att det kan ta upp till en vecka efter att du har börjat använda en viktfilt innan du ser skillnad.

Dessutom kan det för individer som lider av klaustrofobi vara lite obehagligt till en början.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla